Chia frön ja, och varför du ska äta de

Chiafrön kom jag först i kontakt med i USA, i en superpoppis dryck som man kan köpa på Wholefoods med kombucha om jag inte minns fel. Nu i Sverige pratas det en massa om chiafrön på senaste, en jag har inte sett de i drycker osv. Varför är de så bra då?

Först och främst är Chiafrön rika på Omega 3, fiber, protein, kalcium och andra viktiga vitaminer, så de är perfekta för t.ex. vegetariner elelr veganer när de ska få i sig dessa halter som är så viktiga för kroppen.

Många tror att chiafrön är ett nytt frö men sanningen är att chia använts sedan urminnes tider av Aztekerna och har sitt ursprung i Mexiko. 

Chiafrön kan användas i matlagning, bakning och i drycker. Några vanliga saker man kan göra med chiafrön är chiapudding, chiagröt, chiasmoothie, chiapannkakor och chiabröd. Eller så tar du en matsked chifrön i ett glas vatten varje morgon och kväll. Your body’s gonna love it! Som sagt är fröna smaklösa så man kan blanda de i vad som. Här har ni lite olika saker som finns att köpa med chiafrön som gröt, bakblandningar etc, men även såklart vanliga chiafrön

1. Chiafrön är glutenfria!

2. Fröna innehåller en hög halt kostfiber vilket gör den utmärkt för matsmältningen.

4. Chiafrön är perfekt att äta innan eller efter träning då det ger kroppen energi och uthållighet.

5. Chia innehåller fem gånger mer kalcium än mjölk och åtta gånger mer omega 3 än lax.

6. Chia innehåller sju gånger mer än C-vitamin än apelsiner.

7. Är du allergisk mot ägg eller vegan så är chia en fantastisk ersättare. Blanda chiafrön med vatten och låt stå tills det blir en gel och använd gelen i recept som kräver ägg.

8. Chia stärker hud, hår och naglar.

9. Det unika med chiafrön är hur bra den kan binda vatten vilket hjälper oss att förbättra vätskebalansen. Chia kan absorbera upp till hela tolv gånger sin egen vikt i vatten.

10. Det underbara med chiafrön är att de är smaklösa och därför perfekta att använda i nästan vad som helst! Det gör brödet saftigare, kakorna nyttigare och gröten godare.

xoxo,

Vicky

Share

2 reaktion på “Chia frön ja, och varför du ska äta de

  1. Pingback: Office Time | MalmoLife.se | Anna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.