Rädda 6500 liv om året med en e-cigarett

Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj genomförs i oktober med syfte att finansiera cancerforskning, sprida kunskap om cancer och cancerprevention, samt bedriva påverkansarbete och jag tänker så även detta år hänga på och upplysa er fina läsare med lite av min intressanta (dels researchade) kunskap. Rökning är något som ligger mig “varmt” om hjärtat, så det är vad jag kommer koncentrera mig på då det är något som följer mig i livet dagligen (självklart röker inte jag), men tyvärr är varken min mamma eller E lika duktiga, något som jag dock jobbar dagligen på, trots att det inte alltid ger mig positiv respons.

Lungcancer är en av de värsta cancersorterna som finns, får man diagnosen så är det endast 1/5 personer som överlever längre än 1 år. Men hela 6800 personer per år insjuknar i cancer som är direkt relaterad till rökning och cirka 5200 personer per år dör där rökning är den främsta orsaken och detta endast i Sverige. Ni som följt mig ett tag vet att vi hade en cancerskrämsel under många månader tidigare i år med min mamma. Ni kan läsa hela den hemska berättelsen om när hon diagnostiserades med lungcancer HÄR.

Att rökning är väldigt ohälsosamt och onyttigt vet de flesta, i Storbritannien gjordes nyligen en studie som visade att om de personer som röker skulle byta ut sina cigaretter till e-cigaretter så hade det räddat 75 000 liv/per år. Efter lite snabb huvudräkning (?) från min sida så ger det en motsvarande kvot på 6500 räddade liv i Sverige om den mängd svenskar som röker idag hade gjort det samma. Förutom lungcancer så kan rökning leda till 14 olika typer av cancer, det är bara att välja…

photo: http://www.cancerresearchuk.org

 

Min mamma har efter skrämseln dragit ner till 4-6 cigaretter om dagen, men håller just nu på att försöka sluta helt. Med hjälp av både e-cigaretter och läkemedel. Jag är riktigt glad för detta, att hon tagit detta steg, för hennes största problem innan har varit att  hon helt enkelt inte har velat sluta…

E-cigarett är ett hälsosamt alternativ till att röka. Ni slipper, förutom lukten, de miljontals cancerframkallande ämnena som finns i vanliga cigaretter (bl.a. tjära). MEN ett av de största plusen för mig är såklart att de är LUKTFRIA, jag hatar cigarettlukt, det får mig direkt att bli illamående.  Prismässigt är det ungefär 80% billigare att köra med e-cigaretter än med vanliga ciggaretter. Det finns en massa olika smaker på e-juice:rna och på e-vätska som kan köpas; både med nikotin och utan, med tobaksmak och alla andra möjliga smaker.

Detta kan vara ett perfekt sätt för den som vill sluta röka, eller som inte vill stå ute i vinter och frysa i rökrutorna när man går ut, då många ställen tillåter just ecigg inomhus :) Ett tips till alla er som har pojk-/flickvänner som röker and you hate it (I know how it is…)

Som den lilla mattefanatiker som jag är så älskar jag statistik, så här får ni lite info till, visste ni att ungefär lika många personer i Sverige dör av passiv rökning som av trafikolyckor – runt 200 dödsfall beräknas varje år bero på passiv rökning.

xoxo,

Vicky

 

Share

6 reaktion på “Rädda 6500 liv om året med en e-cigarett

 1. Malin

  så för att DU inte gillar LUKTEN rekomenderar du e-cigg?

  Vet du inte att e-cigg är mycket mer skadliga än vanliga cigg???

  rekommendera tuggummin eller nåt annat nikotinläkemedel om du vill hjälpa folk på riktigt!

  kam man som jag inte använda nikotinläkemedel så kan man sluta röka med hjälp av tuggtobak.

  Svara
  1. Vicktoria Inläggsförfattare

   enligt gjorda undersökningar så är så absolut inte fallet. Lukten är EN av fördelarna ja.
   för invanda rökare så är det känslan av rökning, av att hålla en cigarett, detta går inte med varken tuggummin elelr tuggtobak,.

   Svara
   1. Sebastian

    Då tycker jag att du ska börja röka. SEN kan vi prata om hur det känns att vara invand rökare. Då ser du att tuggummin och tuggtobak ger mycket.
    Sluta rekommendera något som är farligare än cigaretter bara för att du inte gillar Lukten

    Svara
    1. Vicktoria Inläggsförfattare

     jag behöver inte vara rökare för att se vad tuggumin elelr ecigg gör för rökare. både min bf och min mamma röker och för honom ger tuggumin ingenting, hn känner nikotinet, men han vill “röka”. Min mamma säger exakt samma. känslan av att röka och inte själva rökningen i sig.
     Du tycker kanske att det är fariligare än ciggaretter, men det är inte vad forskningen säger.

     Svara
     1. Sebastian

      Vad jag tycker är irrelevant.
      Vad forskningen kommit fram till är relevant.
      Läs på, gör om, gör rätt!

     2. Vicktoria Inläggsförfattare

      det är ju forskningen som kommit fram tillbatt ecigg räddar liv jämfört med vanliga cigaretter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.