Lucia Movie Night – filmerna

IMG_20141213_012351Lussevaka på bio, detta året med Anna 🙂 Kändes lite som om det var gay-tema då de första två filmerna handlade om homosexuella och hur dåligt de behandlades i mitten och mot slutet av 1900-talet. Ja inte hela filmen igenom, men ja.

 

Första filmen var iaf Pride, har premiär den 19:e December. Ganska rolig film, dock lite seg, baserad på verklig händelse och verkliga personer.

Sommaren 1984. Margaret Thatcher sitter vid makten i Storbritannien och gruvstrejken rasar vilt ute i landet. Samtidigt pågår Pride-paraden i London där en grupp gayaktivister bestämmer sig för att stötta gruvarbetarna och samla ihop pengar till deras fackförening. Facket är emellertid negativ till deras stöd och väljer att avstå. Gayaktivisterna låter sig inte avskräckas och tar därför sitt stöd direkt till de strejkande arbetarna och en oväntad allians tar form. Pride baserar sig på verkliga händelser.

2:a filmen : The Imitation Game har premiär den 16:e Januari,  med bl.a. Keira Knightley som jag älskar! Riktigt bra film, baserad på verklig händelse om vad som hände mot slutat av 2:a världskriget, något som den brittiska regeringen har hålligt hemligt i 50år. Riktigt intressant och bra film.

Strax före utbrottet av Andra världskriget anmäler sig Alan Turing, en briljant ung matematiker, som frivillig till den brittiska underrättelsetjänsten. Snart leder Turing ett MI6-team bestående av en brokig skara forskare, lingvister, schackexperter och underrättelsetjänstemän med uppgift att knäcka koden till nazisternas påstått olösbara Enigmachiffer. Samtidigt som Turing för en kamp mot klockan med miljoner människoliv på spel, döljer han en hemlighet för omvärlden.

 

3:e filmen var Whiplash som har premiär först den 6:e Februari. Rktigt bra film och rolig, men enligt mig så kunde de ha kortat ner musikdelarna mycket. Jag är inte speciellt intresserad av att höra ett helt “stycke” med trumspel…

Andrew Neiman är en ambitiös ung jazztrummis, med siktet inställt på att nå toppen på den musikhögskola han studerar. Märkt av sin fars misslyckade författarskap strävar Andrew dag och natt för att bli en av de stora.
Terence Fletcher leder skolans främsta jazzensemble, och är en lärare lika känd för sina pedagogiska talanger som för hans skräckinjagande metoder. Fletcher upptäcker Andrew och tar den aspirerande trummisen under sina vingar, och förändrar samtidigt den unge mannens liv för alltid.
Andrews jakt för att uppnå perfektion utvecklas snart i en besatthet, då hans hänsynslösa lärare fortsätter att pressa honom till randen av både hans förmåga – och hans förstånd.


Share

En reaktion på “Lucia Movie Night – filmerna

  1. Johannes

    Tack Viktoria för att du lämnade ut infon – Sitter just och betygsätter filmerna på filmtipset men kunde omöjligt komma på vad “enigma-filmen” hette =) Jag kan hålla med om att det var lite gay att båda första filmerna handlade om homusexualitet – men samtidigt så handlade de om lite mer än så? =) Jag skulle nog säga att det var mer tematiskt tre filmer om maktmissbruk? Förvisso handlades det till större del om homofobi men det var ju även allmänna undertoner mot främlingsfientlighet? Det verkade som att du gillade filmerna precis som mina vänner – kommer sätta en fyra på samtliga och det är iallafall för mig filmkvalitets rekord på en lussevaka =)
    MVH – En annan Malmöfrälst =)

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.