Svensk Housewife i Turkiet

12092219_10154317874214129_1915277624_nIgår fick jag visa mina matkunskaper minsann. Innan E kom hem så dök hans två bröder upp också, så det vara bara att ställa sig och laga till svensk mat. Och vad är inte mer svenskt än köttbullar? Dock gjorde jag en polsk twist på det hela, dvs jag gjorde egentligen köttbullarna som polska köttplättar, dock i köttbulle form, och så en polsk sallad till; mizeria med gurka, lök och tomat. Köttbullar på polskt vis med potatismos och en polsk mizeria sallad.

Köttbullar på polsk recept:

  • 500g malet kött
  • 1 fralla
  • 1dl mjölk
  • 1 liten vitlök (ca 4 klyftor)
  • 1 ägg
  • 1 lök
  • ströbröd

Blötlägg frallan i 1dl mjölk och lite vatten, låt den ligga i 5-10 minuter. Riv löken på ett rivjärn, hacka vitlöken, krama ur frallan och sätt alla ingredienser i en bunke och blanda ordentligt. Salta och peppra. Rulla köttbullarna i ströbröd innan ni sätter de på stekpannan med rikligt med olja. Börja steka på en högre värme så att de får en knaprig yta innan ni sänker värmen för att få de klara.   12083999_10154317874064129_1988164981_n

Mizeria:

  • 1 gurka
  • 3 tomater
  • 1 lök
  • 2dl smetana/gräddfil
  • salt, peppar

Skiva gurkan med en osthyvel för smala skivor, skiva tomaterna i smalare skivor, skiva löken i smala skivor, salta peppra och låt stå i några minuter. Sätt allt i en salladsskål och häll på metana/gräddfil. Blanda. Salta och peppra efter smak.12087516_10154317874164129_230823297_n

Potatismos vet väl alla att man gör på färsk potatis med mjök och smör.12087379_10154317874124129_1636431143_n

xoxo,

Vicky

 

Share

2 reaktion på “Svensk Housewife i Turkiet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.