Polsk Rödbetssoppa (kall eller varm) RECEPT

Botwinka, eller polsk rödbetssoppa, något liknande som folk känner till är den ryska borschch.

För 4-6 personer:

  • 2 knippen rödbetor med blad
  • 1 knippe färska morötter
  • 1 knippe dill
  • 10st inlagda rödbetor+2dl av saften
  • 4msk ättika
  • 1msk socker
  • 1tsk Vegeta/Aromatkrydda
  • 2st lagerblad
  • 4st kryddpeppar kulor
  • 4st svartpeppar kulor
  • 2st tärningar buljongtärningar
  • peppar
  • 2,5dl matlagningsgrädde
  • smetana/gräddfil
  • 2-3 hårdkokta ägg

Gör så här:

Skala rödbetorna, skär alla rödbetor med blad i tunna skivor/band, riv mörötterna på den grova sidan av rivjärnet. hacka dillen. Sätt allt i en kastrull + lagerblad, kryddpeppar och svartpeppar och häll på vatten så att det precis täcker alla grönsakerna och koka sedan på låg värme tills allt mjuknat (ca 20minuter). När allt är mjuk häll på 2l vatten, tillsätt ättikan, buljongtärningarna, socker, samt peppar (efter smak beroende på hur peppringt man vill ha det). Skär de inlagda rödbetorna i skivor, samt fyll på med rödbetssaften. Om du tycker att soppan är för “sur” så kan man tillsätta lite extra socker. Häll i matlagningsgrädden.

Färdigt! Soppan kan serveras varm, ljummen eller kall, lägg gärna på en klick med Smetana eller gräddfil för servering samt en ägghalva.IMG_2165

 

 

 

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.