Modersmjölksersättning – Lathund

Som jag nämt innan så kommer jag ej att amma. Helt enkelt för att jag inte vill och att det inte känns rätt för mig att göra det. Har inget emot folk som ammar eller ej, tycker det är varje enskilds individ att bestämma vad som är rätt. Modersmjölk och ersättning är likvärdiga i allt, så att säga att det ena skulle vara bättre än det andra tycker jag är fel. Båda har sina för och nackdelar och för båda sätten finns det anhängare och motståndare. Jag tycker personligen att det är fel att försöka övertala någon elelr trycka på någon för att göra det ena elelr det andra och jag kommer ha noll tålamod om det händer mig på BB.

Iaf, nu skulle vi tala om en lathund. Vad som är bäst för ens bebis är något som man får prova sig fram med. Finns en hel del där ute att välja på, men vad är bäst? Här är en liten lathund som jag dels “stulit” (härifrån) och även fyllt på lite med tips jag fått själv.

Nan Pro 1 är ”vanlig” modersmjölkersättning från Nestlé. Innehåller probiotika. Ska ej värmas mer än 40 grader eftersom då förstörs probiotikan. Probiotika finns även naturligt i bröstmjölk. Nan Pro 1 ges från födslsen till 6 månader. Finns också som drickfärdig tetra förpackning men innehåller då inte probiotika.

Nan HA från Nestlé. Här är mjölkproteinet sönderspjälkat lite mer för att minska risken för att utveckla mjölkallergi och mjölken kan upplevas mer lättsmält. Ges framförallt till barn med ökad risk för att utveckla allergi, om allergier t ex finns i släkten. Ersättningen kan även hjälpa mot trög mage då den upplevs som mer lättsmält

NAN Sensitive 1, också Nestlé, är framtagen för barn med kolikbesvär. Här finns extra tillsatta Lactobacillus reuteri. Det är en bakteriekultur som även finns i bröstmjölk. Denna ersättning ska inte heller värmas över 40 grader.

Babysemp är Sempers ”vanliga” modersmjölksersättning, funkar på de allra flesta barn. BabySemp 1 ges från födseln till 6 månader. BabySemp består av en riklig andel mjölkfett som finns naturligt i bröstmjölk. Finns i drickfärdig tetra förpackning. har jag även hört att bebisarna sover väldigt bra på. Sempers ersättningar har jag även hört att bebisarna sover väldigt bra på.

Babysemp Lemolac har sänkt pH-värde som gör den mer lättsmält för barn med milda matsmältningsproblem. Bra för barn som kräks mycket eller har andra problem med matsmältningen.

BabySemp 1 Lemolac SensiPro, används vid lite svårare matsmältningsbesvär så som koliksymtom, uppstötningar och kräkningar. Kan även användas förebyggande vid trög mage. BabySemp Lemolac SensiPro innehåller samma probiotika som Magdroppar; Lactobacillus reuteri Protectis.

Vid tillagning av BabySemp 1 ska det kokta vattnet svalna till 40 grader innan pulvret blandas med vattnet i flaskan eller kastrullen. Vid tillagning av BabySemp Lemolac SensiPro är det viktigt att det kokta vattnet ska svalna till 40 grader innan pulvret blandas med vattnet i flaskan eller kastrullen. Vid högre temperatur avtar effekten av mjölksyrabakterien; Lactobacillus reuteri Protectis.

Hipp Baby Combiotik är en ekologisk vanlig modersmjölksersättning som går bra att ge till de allra flesta barn. Hipp kan blandas med både kallt och varmt vatten.  Finns både som pulver och drickfärdig.

Althera (Nestlé) är en vanlig mjölkfri ersättning som köps på apotek till barn som är allergiska mot komjölk. Här är mjölkproteinerna sönderspjälkade helt. Man kan få recept utskrivet och då får man köpa ersättningen billigare. Den går att köpa även utan recept men då är den väldigt dyr. Det är inte ovanligt att bebisar kan kräkas mer än vanligt när de får Althera eller få grönaktigt bajs. Det är dock inget farligt. Althera är tillverkad på vasslehydrolysat och innehåller laktos.

Andra exempel på  mjölkfria ersättningar är Nutramigen, Pepticate, Profylac, Alfaré och Neocate. Alla mjölkfria ersättningar kan smaka eller lukta lite konstigt.  Man kan tillsätta vaniljsocker, inte vanligt socker. Om bebisen inte är van vid annat brukar det dock sällan bli problem. Om barnet inte vill ta ersättningen kan man tillsätta lite vaniljsocker i början som man sen fasar ur, en halv tesked på 200 ml.

I mjölkfria ersättningar så slår man sönder proteinet för att det ska bli mer lättsmält. När man slår sönder protein bildas svavelsyra och det är helt ofarligt men skapar den otäcka lukten/smaken. Desto mer sönderdelat = mindre god smak.

Pepticate är gjord på vasslehydrolysat, innehåller laktos och goda bakterier.

Neocate är helt mjölkfri och baserad på majs. Även Alfamino är helt mjölkfri.

Nutramigen finns i olika varianter för små barn och Nutramigen 1 och 2 är baserat på kasseinhydrolysat. Den innehåller hypoallergenen LGG som hjälper till att läka tarm och påskynda att barnet växer ifrån sin allergi fortare. innehåller även laktobactillus GG som är goda bakterier. (Utan laktos.

Nutramigen AA är baserad på majs men innehåller tapiokastärkelse som vissa multiallergiska barn reagerar på.

Nutramigen lipil är höggradigt sönderspjälkat mjölkprotein baserat på kaseinprotein och innehåller omega 3 fettsyror även denna är utan laktos

Alfaré är en mjölkersättning för barn med diagnosen magtarm malabsorption i kombination med mjölkallergi.

Mjölkfria ersättningar ska inte blandas i förväg – de håller inte – utan ska blandas direkt vid matningstillfället.

Om ditt barn både är sojaallergisk och mjölkallergisk finns ersättningen Profylac. Den  är tillverkad av vasslehydrolysat och innehåller också tapiokastärkelse.

Övrigt
Gemensamt för alla ersättningar är att tillverkarna rekommenderar att blanda ersättningen med kokt avsvalnat vatten och att man ska hålla god handhygien. I Sverige är dock kvaliteten på vattnet så pass hög att det går att blanda med kallvatten direkt från kranen, men vill man vara på säkra sidan kokar man vattnet innan. Vattnet kan förvaras i tillslutet kärl i kylskåp.
Har du inte kommunalt vatten utan egen brunn måste du göra ett vattenprov innan användning för att säkra vattnets kvalitet.

Ersättning blandad på kokt vatten, håller 24 timmar i kylskåp.
Ersättning blandad på kallt vatten från kranen, håller ca 6-7 timmar i kylskåp.
Varm ersättning ska ätas inom en timma.

xoxo,

Vicky

Share

2 reaktion på “Modersmjölksersättning – Lathund

 1. Agnieszks

  Tack snälla för ett jättebra inlägg! Vi kör Althera nu till sonen som test för att se om det är mp-allergi han har, men han har börjat kräkas mer nu istället.
  Imorrn ska vi till bvc för vägning för att se om kränkningarna påverkar viktuppgången.

  /Agnieszka

  Svara
  1. Vicktoria Inläggsförfattare

   tack själv för din kommenatr och hoppas dte löser sig med lillen. Vi hade Pepticate från Nutricia först till vår Elle, men då hon var så himla känslig så fick hon den ännu mer sönderspjälkade Neocate som funkar kanon. Nutricia sägs vara den snällaste MP-fria ersättningen out there så fråga om du inte kan få testa den istället 🙂

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.